Mycket gemensam tid genererar tid för friskvård på arbetstid

I det tidigare blogginlägget kring hur mycket gemensam tid som genereras genom strukturen vi har på Magnarps skola genereras även tid för 1,5 timme gemensam friskvård på arbetstid. Varje onsdag eftermiddag mellan 1530-17 så är det obligatorisk friskvård för all personal på Magnarps skola. Detta har vi hållit på med sedan omorganisationen till läsårsstart 10/11 och det har varit väldigt uppskattat.

Då personalen som sagt har 15-20 timmar gemensam tid (inom sitt arbetslag) på plats samt 10,5 timme i hemmet i form av sin Förtroendetid finns det enorma möjligheter att förlägga gemensam och individanpassad friskvård på betald arbetstid. En personalvårdande satsning som heter duga!

Med drivna och eminenta Idh-lärare (samt även annan personal) inom organisationen där det finns utbildade PT och massörer så fick det hela sig en riktig kick start för ett och halvt år sedan. Man har fått och kan få som individ ett personligt träningsprogram att följa med initiala personliga instruktioner eller så tar man sig en löprunda, gångmarsch, spelar innebandy/badminton, eller varför inte prövar på Zumba som även har stått på programmet.

Hittills har det varit oerhört givande då personalen träffas i denna lite annorlunda form samtidigt som man rör på sig och förebygger otroligt mycket. Det hela bygger också upp team känslan för att bara nämna någon synergieffekt av systemet-och detta på betald arbetstid! Kan det bli bättre?

Jo, såklart att det kan bli! Tyvärr är det som så att vissa uteblir trots att det är obligatoriskt men det har det arbetats med sedan start och skam den som ger sig-som i mycket annat är det en tålamodstävling och de dryga 90% som deltager på ett eller annat sätt varje gång är odelat positiva till denna mer eller mindre unika personalsatsning. Det finns som sagt alltid freeriders i alla system och varför lägga 80 procent av all energi på dessa tio procent vuxna akademiker? Det är bara så att de som konsekvent ”missar” detta magnifika tillfälle i veckan inte bara gör sig själv och sin kropp en otjänst utan det är även illojalt mot sin arbetsgivare och sina kollegor och det har tagits och kommer att tas upp på indivibasis framöver.

Till saken hör också att på Magnarps skola har vi även en utökad timplanen i de flesta ämnena och framförallt har vi det inom ämnet Idh. Att rörelse är viktigt och påverkar kunskapsinhämtningen för eleverna visar en mängd olika forskningarapporter-detsamma gäller för de vuxna pedagogerna; gemensam friskvård genererar i friskare, piggare och gladare personal vilket i sin tur även det gynnar kunskapsinhämtandet för eleverna!

Inför vår kommande 1-1 satsning till hösten kommer detta vara en mycket viktig aspekt i implementeringen av det hela att rörelse är viktig! Rapporter visar ju även på att våra elever runt om i riket rör sig allt mindre på sin fritid och spontanidrotten nästan dött ut fullständigt. Därför är det än mer viktigt att skolan tar sitt ansvar och ser till att eleverna rör sig under skoltiden. Att sedan även lärarna gör detsamma skadar direkt inte bilden om man säger som så. Det ena ger det andra! Mot en ännu friskare skola!

Skolutveckling!

Fredrik Andersson

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: