Helger och aftnar avklarade-nu kör vi!

Efter ett antal aftnar och en massa helger är det nu äntligen dags för att sätta igång inom undervisningsbranschen igen. Äntligen måste jag säga! Den stora frågan är om inte skolan skulle närma sig samhället även vad gällande arbetstider och semestrar? Då hade aldrig påståendet;”Va, ska mitt barn gå till 1430 en FREDAG?! Då ska man ju sluta tidigt” överhuvudtaget kommit upp.

Med en modern och mer samhällsanpassad syn på tider inom skolans värld är jag också relativt övertygad om att skolan skulle få med sig både media i allmänhet och allmänheten i synnerhet i jakten på återerövrad status. Jag tror även att arbetsgivarerepresentanterna är villiga att ge en stor del av den önskade lönehöjningen om tiderna blir mer samhällsorienterande.

Eleverna är i stora drag lediga 10 veckor på sommaren, en vecka på hösten, drygt två veckor över jul och nyår, en sport, en påsk samt lite strödagar här och där. Ungefär 15 veckor på ett år således. Nästan en tredjedel av året! Klart elever skall ha ledighet men är det inte lite väl mycket kan man tycka? Har månne denna långa ledighet att göra med de resultat som svensk skola visat upp de senaste åren?

Varför inte köra exempelvis såhär; Sommarlov från midsommar till första veckan i augusti (sex v), höstlov (en v), jullov alltid mellan typ 20/12-3/1 (1,5 v) sport o påsk (vardera en vecka). Detta blir totalt drygt tio veckor vilket innebär om man jämför med hur det ser ut idag en hel månads mer undervisning VARJE läsår! Under grundskoletiden innebär det således nästan ytterligare ETT HELT LÄSÅR TILL!

Tänk vilka resultat vi kunde fått då!? Denna extra tid tillsammans med ytterligare kvalitativ undervisning och effektiviserade möten på alla nivåer kommer att ta oss ytterligare ett steg närmre en skola i världsklass! Tänk vilken tid som genererats för det gemensamma lärandet samt ej att förglömma; reflektioner-både för elever och lärare! Fantastiskt för lärprocessen!

I morgon är det måndag och då kör vi äntligen igång vt-12!

Fredrik Andersson

Annonser
  1. #1 av Malin Jeppsson på januari 8, 2012 - 7:53 e m

    Det går alltid att leka med tanken. Min undran är dock hur ser det ut i länder som placerar sig högt på ”kunskapslistan”? Vet att tex Italien går sex dagar i veckan, men inte långa d.agar och har ett lååångt sommarlov. Norge har ung. som oss. Hur ser det ut i Finland? utan att vara helt säker så tror jag att deras system är likt vårt.

    //Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: