Positivitet sprider positivitet

Att vara positiv i sin utstrålning och i sitt bemötande är A och O i allt vi gör, både som människa och inom skolan. Är man positiv och ser möjligheter får man genast tillbaka en dos av positivitet från sina medmänniskor. Vi kan kalla det positivitetssmitta och det är en smitta som alla borde få i lagom stora doser utan att gå till överdrift och som där inte borde finnas något botemedel på enligt mig.

Tänk vilka underverk som sker när man har positiva människor runt sig!

Det syns på flera mils avstånd och märks så otroligt tydligt om en person har blivit smittad av detta fantastiska tillstånd och jag är övertygad om att tillståndet är en förutsättning för att kunna utöva sin yrkesroll samt att växa in i sin roll som människa.

En positivitetssmittad person ger ständigt verklighets- och källkritiskt granskad feedback till sina medmänniskor, vuxna som barn och sprider relevant feedforward information kring sig. Underbart!

En av grundstenarna i det formativa förhållningssättet är att hela tiden ge och sprida relevant och källkritisk granskad feedback vilket såklart är en självklarhet för hela människosläktet. När denna underbara process fungerar fullt ut så sker det ett lärande som kan få varje enskild individ att nå vilka trädtoppar eller moln som helst!

Framgång föder framgång, positivitet sprider positivitet!

Anser man att man saknar information så går man till källan istället för att dra egna slutsatser, det blir så lätt fel om man spekulerar, framförallt i små slutna sällskap, om någonting som inte är källkritiskt granskat.

Alla har vi våra förbättringsområden att arbeta med och väljer man att se det med positiva glasögon så går allt betydligt lättare och det blir så mycket bättre.

Det andra, motsatsalternativet alltså, är så mycket jobbigare för alla, både för den enskilde samt alla runt omkring. Tyvärr finns det det människor i allas vår närhet som fokuserar på det andra alternativet och till sist inte ens ser allt positivt som finns runt omkring dem – för det finns kring alla! Denna sorts människor mår bäst av att bli smittade av positivitetssmittan och hur det än är så finns det ingen människa idag som är immun mot positivitetssmittan!

Tänk på det när du möter och bemöter människor! Anser man sig vara immun (trots allt) mot positivitetssmittan så rekommenderas det en stor kur av reflektion och självinsikt för att finna ut hur man släpper det mörka alternativet och ser det ljusa – alla människor mår bra och bättre av positivitet! Utan att för den skull inkräkta på att feedback och kritik även kan vara åt det mer mörkare hållet. Med rätt sorts feedback uppstår det utveckling!

Positivitet sprider positivitet!

Jag är smittad och älskar det! – Har du drabbats av smittan?

Fredrik Andersson

Annonser
 1. #1 av Rose-Marie på januari 23, 2012 - 11:08 f m

  Sedan mitten av 90 talet har positivitet varit en grundsten i det pedagogiska arbetet på förskolan där jag har arbetat. Då fanns inte ordet som ord i någon ordlista och vi funderade på om det gick att använda. Vi hittade inget annat ord som stod för det som vi menade.
  Vi bestämde oss för att uppfinna och använd det, man måste ju inte alltid rätta in sig i ledet.

  Jag är smittad sedan många år tillbaka och det underlättar så man ser möjligheterna lättare.

  Hälsningar

  Rose-Marie Karlsson

 2. #2 av Jenny Andersson på januari 24, 2012 - 9:21 f m

  Bra skrivet Fredrik!! Ska ha dina ord i bakhuvudet när jag börjar bli allt för negativ och tråkig… Kram Jenny

 3. #3 av Elisabeth Bohlin på februari 21, 2012 - 10:35 f m

  Så sant, så sant! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: