Temperaturtagning i implementeringsprocessen mot den omdefinierade skolan

Förutom att solen skiner, fåglarna kvittrar och våren gör tappra försök att verkligen etablera sig så får man även belägg för att vi är inne i månadsskiftet februari-mars när man tittar i sin kalender i något av sina digitala verktyg.

Någon gång under hösten kommer datorerna ut till alla elever i årskurs 1, 4 och 7 i Ängelholms kommun. I skrivande stund vet vi inte när datorerna kommer utan de kan komma…

…När man desperat försöker grilla varje kväll för att; ”det har vi gjort i flera månader nu” (augusti)

…När sommarvärmen och solbrännan man fått successivt börja försvinna (september)

…När stormarna börjar ta i och regnet blir allt mer kutym (oktober)

…När den första frosten slår till (november)

Det hela handlar om upphandling och den som lever får se. Det som är av yttersta vikt, enligt mitt sätt att se det hela på, är att processen innan datorerna kommer ut i skrivande stund måste gå på fullvarv! Vi skall alla kunna se oss själv i spegeln när väl datorerna når eleverna någon gång under hösten 2012 utan att skämmas för vår egen spegelbild. Då skall det, som alla våra elever har rätt till enligt alla styrdokument, finnas en kunskapssyn som innehåller ett omdefinierat lärande vilket kommer att ta skolorna och förskolorna i Ängelholms kommun till ytterligare högre nivåer på alla plan framöver. Förvaltningen har en strålande plan centralt för hur det hela kommer till att gå till men då det finns många enheter inom kommunen och undertecknad endast har full insyn på en av dem så kommer resterande del av detta blogginlägg enbart handla om temperaturtagningen i implementeringsprocessen på Magnarps skola.

Vad har skett sedan terminsstart på Magnarps skola? Nedan följer ett axplock

9/1 Kick off med all personal där visionen presenterades och sedan skrapades det på ytan vad gällande exempelvis SAMR modellen, TPACK, Flipped Classroom samt ett formativt och entreprenöriellt förhållningssätt.

11-13/1 Styrgruppen för utvecklingsorganisationens medlemmar (fem stycken på ett kollegie bestående av 23) reste till London och besökte BETT mässan och många av de fantastiska seminarium som erbjöds där.

16/1 All personal fick gemensamt samla sina intryck från kick offen samt att de fick en mycket detaljerad information om BETT resan av lärspridarna i styrgruppen för utvecklingsorganisationen.

18/1 Inspiratören, livsnjutaren, människoälskaren, grundaren av bla Barnatro och Fredsuppdraget mm, mm, mm, mm Micke Gunnarsson föreläste och inspirerade först eleverna och sedan all personal på ett helt magnifikt sätt. En av många favoriter som Micke levererade måste jag lyfta här och det är när Micke drar en jämförelse med att man inte bryter för kvällsmat när man spelar i en fotbollsmatch på kvällen – varför skall man då bryta för kvällsmat när man i exempelvis WoW står inför en viktig uppgift med massor av personer online från hela världen i det kollaborativa lärandet?

23/1 En sammanhangsmarkering gjordes på Gunnarssons inspirationsföreläsning med mycket gott resultat

6/2 Arbetsplatsträffen denna dag inleddes med att personalen ombads att ta med ett digitalt verktyg (som om det inte vore naturligt för det har man 2012 väl alltid med sig?). Träffen inleddes med att alla fick digitalt på Corkboard skriva ner sina förväntningar på träffen som hade föregåtts av att filmer mm lagts ut veckan innan, allt i en the Flipped Classroom anda. Huvudrubriken för träffen var det omdefinierade lärandet och Puenteduras SAMR modell. Efter att i grupper om tre haft väldigt bra samtal där alla skulle definiera de fyra stegen konkret avslutades dagen med att allas reflektioner skulle filmas kort (30 sek) med sina medhavda digitala verktyg för att sedan läggas in i en speciell mapp på lärplattformen Fronter. Rent spontant så blev resultatet av denna träff både under och efter helt strålande!

10/2 På denna veckas fredagsmorgonmöte (som Magnarps skola förövrigt har varje vecka, allt för det kollaborativa lärandet och det entreprenöriella förhållningssättet mm, mm) visades det som en av punkterna upp de reflektionsfilmer som gjordes på måndagens träff. Självfallet med glada tillrop och en tillsammanskänsla av att vi verkligen är på gång!

13/2 All personal påbörjade sin utbildning (som består av fyra tillfällen under våren) mot det lagstadgade entreprenöriella förhållningssättet genom Entris 2.0

28/2 Docent Christian Lundahl, Stockholms Universitet, gjorde ett av sin åtminstone fyra besök på Magnarps skola. Under fyra timmar föreläste han om Bedömning för Lärande och han gjorde det på ett magnifikt sätt! Vilken grej! Precis vad som verkligen behövs i hela denna process-alltså en omdefinerad syn på lärandet för personalen. Viktigt att nu framöver göra sammanhangsmarkeringar för personalen (vilket tydligt sker nästa vecka) så att de verkligen kan ta sig an detta som är nyckeln till allt! Kul att även två andra skolor (Villan o Södra Utmarken) kom och lyssnade på Lundahl. Sharing is caring!

Det är där vi i skrivande stund (120303) står idag.

Hittills har det gått helt enligt plan men det gäller att hela tiden känna av, vara engagerad samt hålla ögon och öron öppna så att kursen hålls.

Vilken resa vi är inne i!

Kort sammanfattat framöver så förutom att både Lundahl och Gunnarsson kommer till Magnarp igen innan sommaren så är det viktigt att det interna arbetet verkligen fortsätter att hålla den kvalitet som det hittills har gjort. En garant för detta är att styrgruppen för utvecklingsorganisationen träffas en gång per vecka i bl.a. sk farthållarmöten (förövrigt skall denna grupp även till Uppsala i mars på Framtiden Läromedel). Det systematiska kvalitetsarbetet fortskrider således men det gäller som ledare att vara lyhörd, engagerad och uthållig i processen mot det omdefinierade lärandet som alla elever har rätt till!

Förövrigt så…

…är det ytterst enerverande att SETT mässan krockar med min examen på det statliga rektorsprogrammet (hur långt har forskningen nått med kloning? Dolly?;-))

…är Magnarps skolas internationaliseringsprojekt med vänskolan Little Lamb School kommit ytterligare en bra bit på väg. Nästa vecka är det träff för oss med Lunds Universitet-spännande!

…är Magnarps skolas friskvård för personalen på arbetstid äntligen uppmärksammat utanför femtioskyltarna. Reportage kommer att göras under nästa veckas friskvårdspass. Finns att läsa snart i en tidning nära dig;-)

…stundar de sk vårsamtalen mellan mig som rektor och mina medarbetare. Alltid fantastiska dialoger samtidigt som vi i ett tillsammansperspektiv driver Magnarps skola framåt!

…går tiden fort när man har roligt! Det är inte direkt många dagar kvar tills man kan höra ”Den blomstertid….”

…hör bedömning för lärande, det entreprenöriella lärandet och satsningen en dator per elev ihop! Det hela blir ett omdefinierat lärande – allt för elevens bästa och för att denna skall kunna möta framtiden! Jag anser att jag inte kan vara tydligare i denna mission! Det är och kommer fortsatt till att vara ett tydligt mantra de kommande åren!

…gäller det nu för varje individ att VERKLIGEN ta sig an det som ges och INTE fortsätta bakom stängda dörrar som om inget hade hänt! Upp till rektor att se till att detta efterlevs!

…måste jag framhålla att Twitter, FB och blogg samt andra digitala medier har en stor del i att Magnarps skola står där man står idag. Många av personalen är på tåget och har förstått det magnifika i det kollaborativa lärandet-nu är det endast resterande kvar!

Fredrik Andersson

Annonser
  1. #1 av testmyblogg på september 30, 2012 - 12:18 e m

    Varför är det så svårt för oss lärare som undervisar i teknik i skolan att börja samarbeta och dela idéer med varandra? Jag har sedan 2007 försökt att få igång bloggar och hemsidor o sociala nätverk för oss lärare i grundskolan som undervisar i teknik. Men det tycks svårt, vad är problemet som du ser det? Vågar vi inte visa hur duktiga vi är och är vi inte stolta över att kunna undervisa våra elever i ämnet teknik? Hur svårt kan det vara att via internet börja att dela idéer och tips mellan de lärare som vill byta idé med varandra?
    Jag har ni vi Webbstjärnan startat en ny blogg http://delateknik.se för alla lärare som på ett eller annat vis undervisar i teknik, och som känner att det finns ett behov av att hjälpa varandra med ämnet teknik i grundskolan. Sak vi i Sverige hänga med i teknikundervisningen behöver vi samarbeta ännu mera för att nå högre måluppfyllelse i teknikundervisningen och visa att vi kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: